Εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με ανοιχτό λογισμικό

Migration to free / open source software

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη αναφορικά με το ανοιχτό λογισμικό. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του CNLL, του συνεταιρισμού εταιριών ανοιχτού λογισμικού της Γαλλίας, οι θέσεις εργασίας ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη θα αυξηθούν 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν έσοδα €25δις από τη βιομηχανία ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη, το 25% της παγκόσμιας αγοράς. [1]

Πηγή: [1]
Read more ›
Tagged with: ,

Sarantaporo Residents Create Commons in Rural Greece Through a DIY Wireless Mesh Network

Sarantaporo Broadband Community Network

Repost from Sharable.net

By Bezdomny

Sunday

The story of Sarantaporo’s DIY wireless network is one worth telling and sharing. Filmmaking collective Personal Cinema is attempting to do just that. It is very close to successfully completing their crowdfunding campaign needed to finish their documentary about a mesh network deep in rural Greece. The film, Building Communities of Commons in Greece, aims to document the story of Sarantaporo and the concept of commoning through the autonomous wireless mesh network that the local community has installed in their mountainous village. I spoke to documentary director Ilias Marmaras recently to learn more about the self-organized network that has been in operation since 2010. Below is what I learned.

Sarantaporo is a village located far up in the mountains of Central Greece, closer to Albania and Macedonia than to Athens. Several years ago, some of the residents had the idea to make a website about the area for the residents of Sarantaporo and nearby villages. The aim of the website was to share knowledge about their fragmented mountain communities. However, when the site went live, the creators realized a slight flaw in their plan — many people didn’t have Internet access.
Read more ›

Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών

Ένα ντοκιμαντέρ για τα δίκτυα της περιοχής Σαρανταπόρου – Promo Trailer

«Η προσπάθειά μας έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινής χρήσης ασύρματης δικτυακής υποδομής (infrastructure as a commons) και την οικοδόμηση μιας κοινότητας γύρω από αυτή. Δεν πρόκειται απλά και μόνο για την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι ντόπιοι συμμετέχουν ενεργά διαθέτοντας χώρο στα σπίτια τους για να φιλοξενηθεί ο απαραίτητος δικτυακός εξοπλισμός, σχηματίζοντας τοπικές ομάδες υποστήριξης για την ανάπτυξη και συντήρηση της υποδομής, την απόκτηση και ανταλλαγή γνώσεων στις σύγχρονες τεχνολογίες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προσωπική επαφή και την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.
Read more ›

Tagged with: ,

Το Sarantaporo.gr στο 3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Αναδημοσίευση από: Sarantaporo.gr

3ο φεστιβάλ αλληλέγγυας & συνεργατικής οικονομίαςΤο τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου 2014 θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού το 3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας.

Όπως δηλώνουν και οι διοργανωτές του:

“Το πρώτο και το δεύτερο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή, μας άφησε χαμόγελα, πολλή τροφή για σκέψη και όρεξη για περισσότερη δράση. Σήμερα ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής με στόχο τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών μεταξύ των ομάδων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για έναν κόσμο διαφορετικό, για έναν κόσμο, που δεν είναι απλά εφικτός και αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.”
Read more ›

Tagged with: ,

Ανοιχτά δεδομένα και ανοιχτή γνώση – Commonsfest 2014

Στο Φεστιβάλ των Κοινών που έγινε τον περασμένο Μάιο στο Ηράκλειο της Κρήτης (βλ. σχετικό δημοσίευμα: Απολογισμός του commonsfest 2014) μιλήσαμε για τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή γνώση, ανάμεσα σε άλλες πολύ αξιόλογες ομιλίες.

Παραθέτουμε ακολούθως τη συγκεκριμένη ομιλία με αγγλικό υποτιτλισμό από την ομάδα του CommonsFest. Ομιλητές:
– Βασίλης Χρυσός, FOSS Office
– Χαράλαμπος Μπράτσας, Open Knowledge Foundation, Greece

Tagged with: , , ,

Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο ECF Idea Camp!

Αναδημοσίευση από: sarantaporo.gr

[…] από 813 αιτήσεις που δεχτήκαμε […] επιλέξαμε εκπροσώπους από τις 50 πιο καινοτόμες, τολμηρές και εμπνευσμένες ιδέες για να λάβουν μέρος στο πρώτο Idea Camp που διοργανώνει το ECF.

Sarantaporo.gr ECF Idea CampΜε αυτή τη φράση ανακοινώνει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation – ECF) την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού Idea Camp στον οποίο έλαβε μέρος το Sarantaporo.gr, υποβάλλοντας πρόταση η οποία περιγράφει το όραμά μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των ασύρματων κοινοτικών δικτύων της περιοχή μας. Η πρότασή μας ήταν μία από τις 50 που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 813 υποψηφιότητες για να προκριθεί στην επόμενη (και τελική) φάση του διαγωνισμού για χρηματικά βραβεία ύψους έως και 10.000€.
Read more ›

Tagged with: ,

Νέα έκδοση 4.3 του LibreOffice

Σήμερα ανακοινώθηκε από το The Document Foundation η νέα έκδοση 4.3 της σουίτας γραφείου LibreOffice, με πολυαναμενόμενη νέα λειτουργικότητα. Συνοπτικά:

  • Βελτιωμένη διαλειτουργικότητα, που πλέον υποστηρίζει και έγγραφα από Mac
  • Καλύτερη διαχείριση σχολίων: εκτύπωση σχολίων στα περιθώρια της σελίδας (το έψαχνα καιρό αυτό!), εισαγωγή / εξαγωγή σχολίων σε εμφωλευμένη (‘nested’ κατά το αγγλικόν) μορφή (!)
  • Λειτουργικότερη χρήση φύλλων εργασίας (spreadsheet) από το Calc, με πιο ‘έξυπνη’ ανάδειξη της φόρμουλας στα κελιά, απαρίθμηση του αριθμού γραμμών/στηλών στη γραμμή κατάστασης, κ.α.
  • Υποστήριξη νέων τρισδιάστατων μοντέλων στο glTF format από το Impress, υποστήριξη αρχείων .kmz του Google Earth κ.α.

Το νέο LibreOffice υποστηρίζει πλέον και ‘τερατώδεις’ παραγράφους, οι οποίες υπερβαίνουν τους 65.000 χαρακτήρες!

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα με τις αλλαγές και τη νέα λειτουργικότητα εδώ και φυσικά να κατεβάσετε το τελευταίο LibreOffice!

Tagged with: ,

Μετάβαση στο Libreoffice

Μετάφραση από: Migrating to LibreOffice, The Document Foundation

Όταν η συζήτηση πάει στις ‘σουίτες γραφείου’ (αυτός ο όρος πάντα μου έφερνε στο νου την πολυτέλεια) οι περισσότεροι έχουν την εικόνα του γνωστού εμπορικού πακέτου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που έχουμε ενσωματώσει στην καθομιλουμένη ακόμα και ονόματα συγκεκριμένων προϊόντων ως περιγραφικούς όρους για κάποιες λειτουργίες π.χ. excel αντί για τα φύλλα εργασίας (spreadsheets). Αυτό που είναι, ωστόσο, λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά μας ‘κλειδώνουν’1 σε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και σκέψης και μας εξαναγκάζουν να πληρώνουμε αέναα στη συγκεκριμένη φίρμα για να ανανεώνουμε τις σχετικές άδειες χρήσης.

Η χρήση της εμπορικής σουίτας γραφείου ήταν σχεδόν ‘καταναγκαστική’ τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας μιας σειράς από λόγους όπως:

  • η απουσία εύκολης στη χρήση εναλλακτικής λύσης
  • η κυριαρχία της εν λόγω σουίτας στα πανεπιστήμια
  • η έλλειψη εκπαίδευσης σε υφιστάμενες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. latex
  • το ‘πραξικόπημα’ της πιστοποίησης γνώσεων για εφαρμογές γραφείου μόνο πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν

Read more ›

Tagged with: , ,

Απολογισμός του commonsfest 2014

Commonsfest Herakliion 2014

Αναδημοσίευση από commonsfest.info

Το Φεστιβάλ των Κοινών πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης στις 9,10,11 Μαίου. Σε αυτή τη γιορτή της συνεργατικότητας, της προσφοράς,της αλληλεγγύης και του μοιράσματος συμμετείχαν μέλη οικοκοινοτήτων και οικοκαλλιεργητές, διατηρητές σπόρων, συνεταιριστές αλληλέγγυας οικονομίας και συνεργάτες παραγωγικών εγχειρημάτων, μετέχοντες σε εγχειρήματα ελεύθερου λογισμικού και μαχητές των ψηφιακών δικαιωμάτων, μέλη ανοιχτών / κοινοτικών ασύρματων δικτύων, νομικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί οικονομολόγοι, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, κοινωνικοί ακτιβιστές και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη διαχείριση των Κοινών.

Read more ›

Tagged with: ,

Επιστρέφοντας από το 2ο commonsfest

Φεστιβαλ των Κοινων Ηρακλειο ΚρητηςΣτις 9-11 Μαΐου έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης το commonsfest 2014 ή ‘Φεστιβάλ των Κοινών’, κατά το τοπικότερον, χτίζοντας πάνω στη στέρεη βάση που είχε θέσει το 1ο commonsfest, το οποίο είχε υλοποιηθεί τον Απρίλη της περασμένης χρονιάς. Πρόκειται για ένα γεγονός που ξεκίνησε ως μια ‘ιδέα για ένα event για την προώθηση της οικολογίας του ανοιχτού κώδικα’ και κατέληξε να γίνει ένα 7ήμερο φεστιβάλ με 39 δραστηριότητες, από συζητήσεις και εκθέσεις μέχρι εργαστήρια και προβολές!

Read more ›

Tagged with: ,