Σαραντάπορο: το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο που ενώνει τους κατοίκους

Σε μια περίοδο που η πρόσβαση στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και ακριβότερη σε σχέση με τα εισοδήματα των πολιτών, μια ομάδα ανθρώπων σε ένα μικρό χωριό των 500 κατοίκων κοντά στην Ελασσόνα, στο Σαραντάπορο, κατάφερε να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του χωριού, αλλά και σε 14 ακόμα γειτονικά χωριά. Πως ξεκίνησαν όλα;

Κοινοτικό ασύρματο δίκτυο sarantaporo.grΠριν από τρία χρόνια μια παρέα νέων με καταγωγή από το Σαραντάπορο έκανε μια τραγική διαπίστωση: οι παρέες του χωριού των παιδικών τους χρόνων είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει, είχαν φτιάξει πλέον τις δικές τους οικογένειες και σταμάτησαν να πηγαίνουν τα καλοκαίρια στο χωριό, το οποίο ήταν το κοινό σημείο αναφοράς, το σημείο συνάντησης που περίμεναν όλο το χρόνο. Ειρήσθω εν τη παρόδω η παρέα αυτή αποφάσισε να φτιάξει μια ιστοσελίδα με νέα του χωριού, η οποία θα γινόταν το νέο διαδικτυακό σημείο συνάντησης όλων αυτών των ανθρώπων. Και τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι το χωριό δε διέθετε πρόσβαση στο Ίντερνετ! Πως θα έβλεπαν τη σελίδα τους;

Αυτή ήταν η απαρχή ενός εγχειρήματος που έμελλε να γίνει πολύ σημαντικότερο από την αρχική σύλληψη της ιστοσελίδας του χωριού. Το πρώτο μέλημα της παρέας, η οποία ονομάστηκε sarantaporo.gr, ήταν να ξεκινήσουν να στήνουν την υποδομή για να παρέχουν ασύρματα και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους του χωριού. Πολλοί από τους κατοίκους προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν τις μικρές ασύρματες συσκευές στις ταράτσες τους και σύντομα στήθηκαν 25 κόμβοι σε διάφορα σημεία του χωριού, οι οποίοι “σερβίρουν” το ασύρματο δίκτυο.

Η πρώτη πύλη για το ίντερνετ ήταν κάποιες wireless συνδρομές (στικάκια), οι οποίες, ωστόσο, σύντομα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για τις απαιτήσεις των κατοίκων. Αποφάσισαν, λοιπόν, στη συνέχεια να κινητοποιήσουν τον ΟΤΕ να φέρει οπτική ίνα στο χωριό.

Η ομάδα κάλεσε τους συγχωριανούς και πολλοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν και ξεκίνησαν να κάνουν μαζικά αιτήσεις στον ΟΤΕ για συνδρομή σε DSL σύνδεση. Ίσως να μην οφείλεται σε αυτή την κινητοποίηση, ίσως να ήταν στα σχέδια του ΟΤΕ ούτως ή άλλως, αλλά μέσα σε 3 μήνες η οπτική ίνα έφτασε στο κέντρο του χωριού! Και σύντομα το ασύρματο δίκτυο απέκτησε δύο 24άρες γραμμές DSL, οι οποίες, μάλιστα, συγχρονίζουν στα 23,5 Mbps! (το κουτί του ΟΤΕ είναι στα 100 μέτρα από το gateway). Η πρόσβαση στο ίντερνετ έγινε πλέον πολύ γρηγορότερη και το διαδίκτυο άρχισε να μπαίνει κανονικά στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Το νέο για το ασύρματο δίκτυο του Σαρανταπόρου δεν άργησε να κυκλοφορήσει και σύντομα κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά ήρθαν σε επαφή με την ομάδα του sarantaporo.gr και ζήτησαν και εκείνοι να αποκτήσουν ασύρματη πρόσβαση στα χωριά τους. Πολύ γρήγορα το ένα χωριό έγινε δύο, τα δύο τέσσερα και σήμερα το ασύρματο δίκτυο παρέχει δωρεάν σύνδεση στο ιντερνετ σε συνολικά 15 χωριά του δήμου Ελασσόνας. Πολλά από αυτά παίρνουν σήμερα πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω της σύνδεσης του Σαρανταπόρου, καθώς στην περιοχή τους δεν υπάρχει γραμμή του ΟΤΕ.

Flampouro_wifi_3Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστους πόρους, και με εξοπλισμό που τους παρείχε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, μια ομάδα αποφασισμένων φίλων κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της περιοχής σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο! Σε πολλά από αυτά τα χωριά δε φτάνει DSL, ενώ ο ορεινός χαρακτήρας της περιοχής λειτουργεί ως εμπόδιο για τα wireless στικάκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Δολίχη, όπου ο γιατρός της κοινότητας χρησιμοποιεί το ασύρματο δίκτυο του sarantaporo.gr για να κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γιατί το στικάκι που του έχει δώσει η υπηρεσία δεν πιάνει!

Σήμερα το ασύρματο δίκτυο είναι μια εμπειρία στην καθημερινότητα των ντόπιων και των επισκεπτών των χωριών αυτών. Το θεωρούν ως κάτι το αυτονόητο, ως μια υπηρεσία που “είναι φυσιολογικό να έχουν”, παρόλο που οι περισσότεροι από τους κατοίκους που τη χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται πως έχει στηθεί η όλη υποδομή και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν εθελοντικά. Πολλοί ενδέχεται να θεωρούν ακόμα ότι τους παρέχεται “δικαιωματικά”, από τη στιγμή που πληρώνουν τα δημοτικά τους τέλη (sic) -αν και το όλο εγχείρημα δεν έχει καμία σχέση με το δήμο.

Το μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του sarantaporo.gr είναι να καταφέρουν το επόμενο διάστημα να οικοδομήσουν μια κοινότητα γύρω από την υποδομή που έχουν στήσει, προκειμένου να αναλάβει την υποστήριξη, συντήρηση και επέκταση αυτής της υποδομής. Αυτό το έργο, η οικοδόμηση της κοινότητας, έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις από τη μέχρι τώρα -κυρίως τεχνική- δουλειά και συνιστά μια πρόκληση για τους ανθρώπους που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας όλο αυτό το εγχείρημα μέχρι σήμερα.

Ένα μικρό χωριό στα βόρεια της χώρας είναι αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στην εγκατάσταση και χρήση κοινοτικού ασύρματου δικτύου. Έχετε το νου σας στο χωριό αυτό! Είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν πολλά ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά πράγματα για τα κοινοτικά ασύρματα δίκτυα μέσα από τη δουλειά της ομάδας sarantaporo.gr και τη συμμετοχή των κατοίκων των 15 χωριών του δήμου Ελασσόνας.

0 Comments on “Σαραντάπορο: το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο που ενώνει τους κατοίκους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*