Νέα πολυαναμενόμενα features στο LibreOffice 4.1

LibreOffice 4.1Πρόσφατα βγήκε η νέα έκδοση 4.1 του LibreOffice, η οποία διαθέτει ένα εντυπωσιακό σύνολο νέων λειτουργιών. Ίσως η πιο σημαντική απ’ όλες να είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμβατότητα με τα φορμάτ .doc και .docx, καθώς προσφέρει ένα σημαντικό επιχείρημα και κίνητρο για να μεταβεί κάποιος χρήστης (και ιδιαίτερα σε ένα χώρο δουλειάς) από την κλειστή σουίτα της Microsoft στο ανοιχτού κώδικα LibreOffice.

Εδώ περιγράφουμε τρεις νέες λειτουργικότητες του Libreoffice, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι ορατές με πρώτη ματιά, αλλά μας φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες και σίγουρα τις περιμέναμε πως και πως για πολύ καιρό.

  1. Ελληνικά γράμματα στην αρίθμηση λιστών. Ο χρήστης μπορεί πλέον να επιλέξει ως αρίθμηση λίστας το γνωστό μας ελληνικό αλφάβητο και να ξεφορτωθεί το ενοχλητικό και “ξένο” προς το ελληνικό κείμενο a, b, c, d,…
  2. Αποθήκευση αντιγράφου του ανοιχτού μας αρχείου. Πόσες φορές δε χρειάστηκε να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο με άλλη μορφή (πχ .doc) και μας ήταν τρομερά ενοχλητικό το γεγονός ότι μετέτρεπε στη μορφή αυτή το κείμενο που δουλεύαμε εκείνη τη στιγμή, και όχι ένα αντίγραφό του; Πλέον αυτό είναι παρελθόν. Το μενού File μας δίνει τη λειτουργία Save a Copy… με την οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα αντίγραφο του κειμένου μας σε όποια μορφή θέλουμε και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να δουλεύουμε πάνω στο αρχικό μας έγγραφο.
  3. Μαζική διαγραφή styles. Όσοι από εμάς έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε με styles θα γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο που μας προκαλούσε ένα κείμενο μορφής .doc, το οποίο ανοίγαμε στο Libreoffice. Η μορφή αυτή έχει την “κακή συνήθεια” να κουβαλάει πολλά άχρηστα styles, τα οποία βαραίνουν το αρχείο και μας δυσκολεύουν τη ζωή και τη δουλειά μας. Το να σβήσεις άχρηστα style από το έγγραφο ήταν μια επίπονη δουλειά, καθώς έπρεπε να γίνει χειροκίνητα, σβήνοντάς τα ένα τη φορά και έχοντας επιπλέον το βαρίδι της επιβεβαίωσης διαγραφής! Το κάθε style απαιτούσε ένα κλικ και τουλάχιστον τέσσερα πατήματα στο πληκτρολόγιο… Πλέον αυτό είναι παρελθόν. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει όλα τα style που θέλει να διαγράψει (SHIFT/CTRL+click) και να το κάνει με το πάτημα ενός Del. Αλληλούια!

Είμαστε σίγουροι ότι με την όλο και περισσότερη χρήση του Libreoffice ο καθένας από εσάς θα ανακαλύπτει διάφορα “διαμαντάκια” λειτουργικότητας που μας διευκολύνουν την καθημερινή εμπειρία στη συγγραφή κειμένων.

Γράψτε μας για τα διαμαντάκια που έχετε ανακαλύψει και εσείς αφήνοντας ένα σχόλιο στο άρθρο!

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*