Εκεί ψηλά στο Σαραντάπορο υπάρχει ένα wifi που τους ανθρώπους ενώνει

Πηγή: OSArena
Συνέντευξη: Constantinos

Το Σαραντάπορο, οι περισσότεροι το γνωρίζουν είτε ως έναν όμορφο ορεινό προορισμό της Βορείου ελλάδας, είτε από τις ιστορικές αναφορές, για την γνωστή μάχη του Σαρανταπόρου ή μάχη των στενών της Πέτρας η οποία ήταν και πρώτη πολεμική επιχείριση της ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
Ωστόσο οι δεκαετίες περάσανε και οι συνθήκες αλλάξανε, ο πόλεμος είναι κάτι μακρινό, μα το Σαραντάπορο και η γύρω περιοχή εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια (από το 2010) έδωσαν μια άλλη διαφορετική, ας μου επιτραπεί η λέξη, μάχη που όμως δεν έγινε γνωστή από καμία φυλλάδα από κανένα ΜΜΕ. Ίσως η λέξη “μάχη” να μην είναι υπερβολή, καθώς πλέον μέσα σε μια αλλοτριωμένη κοινωνία με μόνη αξία το κέρδος και την εκμετάλλευση, η συμμετοχική αλληλεγγύη να είναι πράγματι μάχη.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή:
Ήταν καλοκαίρι του 2010, όταν μια παρέα νέων με καταγωγή από το Σαραντάπορο έκανε μια δυσάρεστη διαπίστωση: οι παρέες του χωριού των παιδικών τους χρόνων είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται. Οικογένειες, δουλειές, αλλαγές κατοικίας και έτσι αρκετοί είχαν σταματήσει τις καλοκαιρινές επισκέψεις στο χωριό της καταγωγής τους. Ειρήσθω εν τη παρόδω η παρέα αυτή αποφάσισε να φτιάξει μια ιστοσελίδα με νέα του χωριού, η οποία θα γινόταν το νέο διαδικτυακό σημείο συνάντησης όλων αυτών των ανθρώπων. Και τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι το χωριό δεν διέθετε πρόσβαση στο Ίντερνετ! Πώς θα έβλεπαν τη σελίδα τους;

Αυτή ήταν η απαρχή ενός εγχειρήματος που έμελλε να γίνει πολύ σημαντικότερο από την αρχική σύλληψη της ιστοσελίδας του χωριού. Το πρώτο μέλημα της παρέας, η οποία ονομάστηκε sarantaporo.gr, ήταν να ξεκινήσουν να στήνουν την υποδομή για να παρέχουν ασύρματη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους του χωριού. Πολλοί από τους κατοίκους προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν τις μικρές ασύρματες συσκευές στις ταράτσες τους και σύντομα στήθηκαν 25 κόμβοι σε διάφορα σημεία του χωριού, οι οποίοι “σερβίρουν” το ασύρματο δίκτυο.

Η λύση ήταν αυτή που έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα μας και άκουγε στ’ όνομα: Mesh Network. Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστους πόρους, και με εξοπλισμό που τους παρείχε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, μια ομάδα αποφασισμένων φίλων κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της περιοχής σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε πολλά από αυτά τα χωριά δε φτάνει DSL, ενώ ο ορεινός χαρακτήρας της περιοχής λειτουργεί ως εμπόδιο για τα wireless στικάκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Δολίχη, όπου ο γιατρός της κοινότητας χρησιμοποιεί το ασύρματο δίκτυο του sarantaporo.gr για να κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γιατί το στικάκι που του έχει δώσει η υπηρεσία δεν πιάνει!

Σήμερα, το ασύρματο δίκτυο είναι μια εμπειρία στην καθημερινότητα των ντόπιων και των επισκεπτών των χωριών αυτών. Το θεωρούν ως κάτι το αυτονόητο, ως μια υπηρεσία που “είναι φυσιολογικό να έχουν”, παρόλο που οι περισσότεροι από τους κατοίκους που την χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται πώς έχει στηθεί η όλη υποδομή και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν εθελοντικά.
Το μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του sarantaporo.gr είναι να καταφέρουν το επόμενο διάστημα να οικοδομήσουν μια κοινότητα γύρω από την υποδομή που έχουν στήσει, προκειμένου να αναλάβει την υποστήριξη, συντήρηση και επέκταση αυτής της υποδομής. Αυτό το έργο, η οικοδόμηση της κοινότητας, έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις από τη μέχρι τώρα -κυρίως τεχνική- δουλειά και συνιστά μια πρόκληση για τους ανθρώπους που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας όλο αυτό το εγχείρημα μέχρι σήμερα. Αυτό το μικρό χωριό στα βόρεια της χώρας είναι αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στην εγκατάσταση και χρήση κοινοτικού ασύρματου δικτύου.

Σαραντάπορο wifi

Επόμενο ήταν να μας κινήσει το ενδιαφέρον όλο αυτό, τόσο ως εγχείρημα, όσο και σαν μια εθελοντική κοινοτική συνεισφορά δημιουργημένη από τους ίδιους τους ανθρώπους, χωρίς κρατικές εμπλοκές, χωρίς κάποιος να δράττεται την δόξα και όλα αυτά. Το όλο εγχείρημα είναι ενδιαφέρον από κάθε άποψη, καθώς δεν είναι μια ιδέα στα χαρτιά, μα αποτελεί μια υλοποίηση και μια πραγματικότητα. Αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση που μπορεί από αύριο κιόλας ν’ αρχίζουν να το εφαρμόζουν και άλλοι άνθρωποι σε άλλα σημεία, δίνοντας το δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία σε όλους. Από την άλλη, αν το σκεφτείτε, το κράτος έχει υποχρεώσει τους πολίτες σε πολλά σημεία την ηλεκτρονική υποβολή, ακόμα και αν υπάρχουν σημεία της χώρας όπου όχι δίκτυο δεν υπάρχει, μα ούτε καν ρεύμα.

Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά και ελπίζοντας να είναι όχι μόνο σημείο αναφοράς μα και παράδειγμα προς μίμηση, μιλήσαμε τα παιδιά που έκαναν όλο αυτό, ώστε να μας πουν καλύτερα για όλο αυτό το εγχείρημα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κλεισιάρη που, στα τρεχάματα της άφιξης του νέου μέλους στην οικογένειά του, βρήκε τον χρόνο μαζί με τα μέλη της ομάδας Φώτη Κλεισιάρη και Βασίλη Χρυσσό, και μας μίλησε γι’ αυτά:

osarena.net: Δωρεάν wifi, με τη διαφορά πως δεν το έχετε ψάξει μόνο, μα το πράξατε.
Μια καθαρά πολιτική πράξη πιστεύω, έτσι δεν είναι;

Sarantaporo.gr: Η λέξη “πολιτική” έχει κακοποιηθεί πολύ και σαν έννοια και σαν ουσία. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ή πράξαμε κάτι με στόχο να ενεργήσουμε “πολιτικάντικα” αλλά σαν ενεργοί πολίτες που μοιραζόμαστε με τους φίλους, τους γνωστούς και τους συνανθρώπους μας όλα όσα θεωρούμε χρήσιμα και εφικτά για όλους μας. Αυτό στη ουσία είναι μια πολιτική στάση και πράξη. Συμφωνούμε επίσης με τον τρόπο που το θέτετε: κάθε πολιτική στάση θα πρέπει να συνοδεύεται και από την ανάλογη δράση που την υλοποιεί, διαφορετικά αγγίζει τα όρια της κενολογίας. Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως για εμάς το ασύρματο δίκτυο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει στο μέλλον να επιτευχθούν και άλλες από τις ιδέες και τους στόχους μας.
Προσπαθούμε όχι μόνο να υλοποιούμε, να λειτουργούμε, να συντηρούμε και να επεκτείνουμε μόνοι μας τις απαραίτητες σχετικές υποδομές, αλλά και να εμπνέουμε και σε άλλα μέλη των κοινοτήτων αυτή την επιθυμία, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις υποδομές αυτές όπως πραγματικά είναι, ως κάτι δικό τους, στο οποίο συμμετέχουν και συμβάλλουν καθημερινά και οι ίδιοι, και όχι ως κάτι που παρέχεται απλά “τζάμπα” από κάποιους άλλους. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, ιδίως σήμερα, για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.
Στην τελική, το όλο εγχείρημα αφορά σε μια προσπάθεια να πάρουμε την επικοινωνία στα χέρια μας και συνεπώς να μπορούμε να την ορίζουμε με βάση τις ανάγκες μας. Άρα ναι, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι και υπό αυτή τη σκοπιά πρόκειται για μια πολιτική στάση που μετουσιώνεται σε πράξη.

osarena.net: Συναντήσατε υποθέτω και αντιδράσεις σε όλο αυτό, ίσως συναντάτε ακόμα. Από πού προέρχονται αυτές;

Sarantaporo.gr: Στην αρχή ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός με τα ασύρματα δίκτυα. Κάποιοι αναρωτιόντουσαν που βρέθηκαν τα χρήματα για την υλοποίησή τους, ποιός κρύβεται από πίσω, ποιος παίρνει μίζες και από που και άλλα τέτοια που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία, και όχι άδικα. Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε από την αρχή να ενημερώνουμε τους ανθρώπους και να απαντούμε στις απορίες τους με ξεκάθαρο τρόπο ενώ και μέσω της ιστοσελίδας μας κάναμε γνωστές όλες τις λεπτομέρειες. Με τη πάροδο του χρόνου η επιφυλακτικότητα έδωσε τη θέση της στην αποδοχή και στη συμμετοχή του κόσμου που οδήγησε στην επέκταση των δικτύων σε 15 χωριά.
Παρόλα αυτά όμως, ακόμα θεωρούμε υπαρκτή ως “αντιδραστική δύναμη” την στάση αποστασιοποίησης και επανάπαυσης μέρους των τοπικών κοινωνιών στο γεγονός της δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο και την έλλειψη ενδιαφέροντος και συμμετοχής με οποιονδήποτε τρόπο στο εγχείρημα αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι όλο αυτό είναι μια υποδομή εν δυνάμει δική του. Μόνο τότε θα μπορέσουν να ξεδιπλωθούν ακόμα περισσότερο οι αληθινές προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος.

osarena.net: Αν και όταν διατεθεί το “δωρεάν” wifi για τους προσκυνημένους που υποσχέθηκε ο διορισμένος πρωθυπουργός, πόσο παραπάνω θα στοιχίσει σαν υποδομή, συγκριτικά με το έργο που κάνατε εσείς, μα συμβαίνει και αλλού (μην ξεχνάμε το AWN);

Αν και κατανοούμε την αγανάκτηση που υπονοεί το ύφος της ερώτησης, θα προτιμούσαμε η συγκεκριμένη ερώτηση να τεθεί με πιο “μετριοπαθείς” όρους. Υπάρχει δύναμη στην ουσία των πραγμάτων και όχι στον τρόπο που αυτά διατυπώνονται. Θα βλέπαμε πιο θεμιτή μια διατύπωση του στυλ: “Γιατί να μπει κάποιος στον κόπο να αναπτύξει ασύρματα κοινοτικά δίκτυα, από τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το “δωρεάν wifi για όλους” μέσα στο επόμενο έτος και ποιο το οικονομικό και κοινωνικό όφελος;”

Sarantaporo.gr: Καταρχήν είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται η δυναμική και η προοπτική ανάπτυξης που προσδίδει η δημιουργία ασύρματων δικτύων. Για να μπούμε στη λογική της σύγκρισης των δυο διαφορετικών προσεγγίσεων, θα πρέπει να αναλύσουμε τα δυο μοντέλα που αυτές αντιπροσωπεύουν και την προστιθέμενη αξία που έχουν για την κοινωνία και τους πολίτες.
Η κυβερνητική πρόταση προσανατολίζεται στην ανάπτυξη δικτύων με την από πάνω προς τα κάτω λογική (up-bottom approach). Θα δαπανηθούν πιθανότατα υπερβολικά ποσά για την δημιουργία δικτύων από κάποιον φορέα-πάροχο, ο οποίος θα διαχειρίζεται και θα προσφέρει διασύνδεση και υπηρεσίες προς τους πελάτες του δικτύου προσδοκώντας κέρδη και απόδοση της αρχικής επένδυσης με χρηματικούς όρους (η οποία αρχική επένδυση μπορεί να προέρχεται και από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους). Η βιωσιμότητα αυτών των δικτύων είναι βασισμένη στην απόδοση κέρδους για τον πάροχο, το οποίο προέρχεται από τον πελάτη/χρήστη. Όσο ο πελάτης θα πληρώνει τα δίκτυα θα υφίστανται, όταν ο πελάτης πάψει να πληρώνει ή να είναι κερδοφόρος για ην εταιρεία, τότε τα δίκτυα θα οδηγηθούν στην απαξίωση και την αχρηστία. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα δημοτικών δικτύων, η κατασκευή των οποίων κόστησε πολλά χρήματα και στο τέλος δεν λειτούργησαν ποτέ. Με λίγα λόγια τέτοια έργα γίνονται καθαρά για προεκλογικούς λόγους και στην ουσία καλύπτουν την ανάγκη για τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων με φόντο τις τηλεπικοινωνίες.
Η δική μας πρόταση βασίζεται στην δημιουργία δικτύων με την από κάτω προς τα πάνω λογική (bottom-up approach). Ο κάθε χρήστης γίνεται ο ίδιος πάροχος και συμμετέχει στην ανάπτυξη, τη λειτουργία, τη χρήση και την ανάπτυξη των δικτύων και των υπηρεσιών που ικανοποιούν τις δικές του ανάγκες και τις ανάγκες της κοινωνίας με όρους αμεσότητας και δίχως τη διαρκή απειλή κάποιος να κλείσει το διακόπτη. Το κόστος διαμοιράζεται και είναι άμεσα ελεγχόμενο από τους ίδιους τους χρήστες και την κοινότητά τους, καθώς η δημιουργία των δικτύων και η ανάπτυξη υπηρεσιών δεν γίνεται με όρους πελάτη-χρήστη αλλά με όρους δημιουργίας υποδομών και εργαλείων για την βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινότητας και των μελών της. Αυτή η υποδομή όταν υλοποιηθεί δεν κινδυνεύει να απαξιωθεί ή να τεθεί σε αχρηστία, παρά μόνο ίσως από την αδράνεια των ίδιων των χρηστών-μελών της δικτυακής κοινότητας, με τον κίνδυνο αυτόν όμως να ελαχιστοποιείται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των χρηστών που συμμετέχουν, επεκτείνουν και εμπλουτίζουν το δίκτυο και τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει.

osarena.net: Δικαιολογημένα θ’ αναρωτηθούν όσοι δεν ξέρουν, ορισμένα πράγματα:
1) Δωρεάν ναι. Ελεύθερο;
2) Ασφαλές;
3) Δεν υπάρχει πρόβλημα αντίδρασης από τις εταιρείες-παρόχους με τέτοιες κινήσεις για διαφυγόντα κέρδη;

Sarantaporo.gr:
(1) Στην πραγματικότητα κόστος υπάρχει και είναι το κόστος υλοποίησης, λειτουργίας, συντήρησης και διασύνδεσης με το διαδίκτυο. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε εμείς είναι να διαμοιραζόμαστε και να καλύπτουμε αυτό το κόστος συλλογικά σε συνεργασία με άλλους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς και ενεργούς πολίτες της περιοχής, ώστε να παρέχουμε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των χωριών αυτών όπου και όποτε το χρειάζονται. Ελεύθερο, όσο ελεύθερο είναι το ίντερνετ. Το ζήτημα είναι η ελευθερία της πρόσβασης, η οποία στην περίπτωσή μας παρέχεται και σε όσους δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα.

(2) Η ασφάλεια αποτελεί ένα ζήτημα για όλα τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή των χρηστών στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί προσωπικό ζήτημα για τον καθέναν, ενώ προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους χρήστες με την διοργάνωση ημερίδων πάνω στα θέματα ασφαλούς πλοήγησης και χρήσης του διαδικτύου.

(3) Δεν νομίζουμε ότι τίθεται καν τέτοιο ζήτημα. Ασύρματα δίκτυα WiFi για πρόσβαση στο διαδίκτυο υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία της χώρας όπως αεροδρόμια, σταθμούς, λιμάνια, ξενοδοχεία, σχολεία, κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους, καφετέριες, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και αλλού. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να διεκδικηθούν διαφυγόντα κέρδη για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, κάτι το οποίο φαντάζει αδιανόητο. Επιπλέον σε αρκετά από τα χωριά στα οποία έχουμε στήσει ασύρματο δίκτυο, η πρόσβαση μέσω αυτού είναι και η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τους κατοίκους (πιθανόν λόγω μη εμπορικού ενδιαφέροντος από τους παρόχους). Ακόμη, όσο η χρήση του διαδικτύου αυξάνεται, είναι προς όφελος και των εταιρειών-παρόχων, οι οποίες ανταγωνίζονται να παρέχουν προστιθέμενες αξίες στους πελάτες τους με το ανάλογο τίμημα.

osarena.net: Εξήγησέ μας με απλά λόγια το είναι το δίκτυο του Σαρανταπόρου, ως ένα mesh network.

Sarantaporo.gr: Στην ουσία πρόκειται για μια μικρογραφία του διαδικτύου: αν χαλάσει ένας server δε χαλάει όλο το Ίντερνετ! Είναι ένα σύνολο από κόμβους, καθένας εκ των οποίων είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης δεδομένων. Οι κόμβοι αυτοί σχηματίζουν ένα ‘έξυπνο δίκτυο’, καθώς όταν πέσει ένας από αυτούς οι υπόλοιποι αυτορυθμίζονται ώστε να τον παρακάμψουν και να δρομολογήσουν την κίνηση μέσω άλλης διαδρομής. Κάποιοι από τους κόμβους του δικτύου συνδέονται και στο Ίντερνετ, παρέχοντας και σε όλους τους υπόλοιπους αυτή τη δυνατότητα.
Το τελικό ζητούμενο είναι να μπορούν όλοι αυτοί οι κόμβοι να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσσουν δεδομένα. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται ασύρματα, με ελεύθερη πρόσβαση για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο.

osarena.net: Λογισμικό και hardware που καλύπτει την υπάρχουσα υποδομή αυτή την στιγμή;

Sarantaporo.gr: Για τη δημιουργία των mesh δικτύων χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο δρομολογητές που μας προμήθευσε η ΕΕΛ/ΛΑΚ μέσω του προγράμματος open-wifi, οι οποίοι λειτουργούν με firmware που βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό openwrt, καθώς και με επιπλέον εξοπλισμό τον οποίο προμηθευτήκαμε μόνοι μας.

osarena.net: Την γραμμή ο ΟΤΕ την έφερε κατόπιν απαίτησης ή υπήρχε στα σχέδιά του;
Μου/μας ακούγεται παράλογο στον 21ο αιώνα να υπάρχουν περιοχές δίχως γραμμές μα και δίχως ρεύμα:

Sarantaporo.gr: Δεν ξέρουμε ποια ήταν τα σχέδια του ΟΤΕ, αλλά το γεγονός είναι ότι λίγο καιρό πριν έρθει η γραμμή στο χωριό μας είχαμε συνεννοηθεί και κάναμε μαζικά αιτήσεις για σύνδεση Ίντερνετ.
Σήμερα που πολλές από τις υποχρεώσεις των πολιτών διεκπεραιώνονται πλέον μόνο διαδικτυακά είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο. Κανονικά θα έπρεπε η πρόσβαση αυτή να υπάρχει παντού και να διατίθεται δωρεάν. Φανταστείτε, για παράδειγμα, κατοικημένες περιοχές να μην έχουν πρόσβαση σε δρόμο ή να χρειάζεται να πληρώνουν μηνιαίο αντίτιμο για τη χρήση του (αν και το δεύτερο δε χρειάζεται πλέον φαντασία: το ζούμε ήδη στις εθνικές οδούς της χώρας!).
Σημειωτέων υπάρχουν ακόμη αρκετά χωριά που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες adsl και η μόνη τους επιλογή είναι η χρήση του δικού μας δικτύου.

osarena.net: Ρεαλιστικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν mesh δίκτυα και συνεπώς πρόσβαση στην πληροφορία σε κάθε αστικό κέντρο μα και σε απομονωμένες περιοχές;

Sarantaporo.gr: Τα mesh δίκτυα μπορούν να υλοποιηθούν οπουδήποτε, όμως οι υποδομές διασύνδεσης είναι πιο εύκολα προσβάσιμες στα αστικά κέντρα. Για τις απομονωμένες περιοχές χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, αλλά η υλοποίηση είναι εφικτή με σχετικά χαμηλού κόστους εξοπλισμό. Το βασικό όμως και στις δυο περιπτώσεις είναι η εμπλοκή ανθρώπων που θα επεμβαίνουν και θα διορθώνουν τις κατά τόπους βλάβες του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που θα παρουσιάζονται και θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων.

osarena.net: Τι υποδομή απαιτείται για κάτι τέτοιο;

Sarantaporo.gr: Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τεχνική αλλά πολιτική. Η “υποδομή” που απαιτείται είναι καταρχήν να ξεκλειδώσουν οι αντιλήψεις των ανθρώπων και να μεταφερθούμε από το εγώ στο εμείς, να βιώσουμε το χώρο των επικοινωνιών σαν το δημόσιο δρόμο για τον οποίον όλοι συνεισφέρουμε το κομμάτι που μας αναλογεί για να μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε στο σύνολό του, δίχως να πληρώνουμε κάθε τόσο “διόδια”. Η τεχνική υποδομή βέβαια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της κάθε περιοχής και τη βέλτιστη αναλογία κόστους/χρήσης, ξεκινώντας από την εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης και ασύρματων link, μέχρι τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών. Παραδείγματα δικτύων στο εξωτερικό που λειτουργούν εδώ και χρόνια με λογικές ανοιχτής κοινότητας απέδειξαν ότι μια τέτοια τεχνική υποδομή είναι εφικτό να υλοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τέτοια παραδείγματα μας εμπνέουν και για τα δικά μας επόμενα βήματα.

osarena.net: Όσο καταλαβαίνω, στο Σαραντάπορο δεν είναι απλά ένα δίκτυο, μα με αφορμή αυτό δημιουργήθηκαν και υποδομές για αλληλεγγύη και κοινοτικό εθελοντισμό, είναι έτσι;

Sarantaporo.gr: Ως ομάδα Sarantaporo.gr έχουμε κατά καιρούς προβεί και συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων, συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς. Επιγραμματικά αναφέρουμε εκθέσεις φωτογραφίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές ημερίδες με θέματα τεχνολογίας και υγείας, τις περίφημες πλέον Σαρανταπορείες, αθλητικές εκδηλώσεις. Θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στην πρόταση που κάναμε προς τους τοπικούς φορείς της περιοχής μας και τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου, αλλά και τη συμμετοχή μας στη διοργάνωση του Battlemesh v.5 που έγινε στο ΕΜΠ στην Αθήνα και του Battlemesh warmup που έλαβε χώρα στο Σαραντάπορο, αποτελώντας μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μας, όπου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Σαραντάπορο τους κορυφαίους developers ανοιχτού λογισμικού για δίκτυα mesh από όλο τον κόσμο, με την καθολική συμμετοχή και φιλοξενία από όλους τους κατοίκους του χωριού μας! Άρα από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή τη κατεύθυνση δημιουργίας αυτών των υποδομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού που αναφέρετε.

osarena.net: Δεν σας είδαμε (δεν παρακολουθούμε κιόλας, μα θα το μαθαίναμε), στα συστημικά ΜΜΕ, ούτε και νομίζω πως θα δούμε και ποτέ αντίστοιχες κινήσεις. Έχει νόημα να το σχολιάσουμε ή ο νοών νοείτο;

Sarantaporo.gr: Δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι η εικονική πραγματικότητα που διηγούνται τα μεγάλα ΜΜΕ. Γίνονται πολλά και θαυμάσια πράγματα γύρω μας, για τα οποία ποτέ δε μαθαίνουμε επειδή δεν έχουν ενδιαφέρον σύμφωνα με εκείνους που αποφασίζουν για την ενημέρωσή μας. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποια ‘συνομωσία σιωπής’ γύρω από τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα στα ‘συστημικά’, όπως λες, ΜΜΕ, αν και η αλήθεια είναι ότι δε μας έχουν συνηθίσει και στο αντίθετο. Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως η ΕΤ3 παρουσίασε ρεπορτάζ για τη δράση μας με αφορμή τη διοργάνωση του Battlemesh, ενώ κάλυψε και την Σαρανταπορεία του 2012 με αφορμή τα 100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου. Στην περιοχή μας, ωστόσο, η προσπάθειά μας έτυχε προβολής από τοπικά Μέσα, αν και ίσως όχι στο βαθμό και την έκταση που θα της άξιζε, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας.

osarena.net: Omnia sunt communia ή έστω θα έπρεπε να είναι; Τι πιστεύεις;

Sarantaporo.gr: Σίγουρα η ζωή που ζούμε είναι κληρονομιά όλων των ανθρώπων και των πολιτισμών που έχουν υπάρξει πριν από εμάς, και άρα με αυτή την έννοια έχουμε όλοι κάτι κοινό που μας ενώνει. Επίσης σίγουρο είναι ότι σήμερα πολλά από εκείνα που ονομάζονται ‘κοινά αγαθά’ (commons), όπως π.χ. το νερό, οι δρόμοι, η ενέργεια, κ.α. κάθε άλλο παρά κοινά είναι.
Εκφράζοντας, λοιπόν, την προσωπική μου άποψη στο θέμα θα έλεγα ότι υπάρχουν πράγματα που οφείλουν να είναι και να παραμένουν ‘κοινά’, με την έννοια των commons, δηλαδή διαθέσιμα να τα απολαμβάνουν ελεύθερα όλοι οι πολίτες, όπως είναι οι υποδομές υγείας, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, αλλά ακόμα και πράγματα που εγγυώνται μια αξιοπρεπή διαβίωση, όπως η τροφή, η στέγη, η ένδυση. Είναι το λιγότερο παράλογο σε μια εποχή σαν τη σημερινή να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χειρότερα απ’ ό,τι ζούσαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν. Πού είναι όλη αυτή η ‘εξέλιξη των κοινωνιών’, το ‘θαύμα της βιομηχανικής εποχής’ που μας υποσχέθηκαν;
Επιστρέφοντας σε κάτι που είπα και παραπάνω, το θέμα τελικά δεν είναι τεχνολογικό, αλλά κοινωνικό: πώς θέλουμε να οργανώσουμε τις ζωές μας, πώς θέλουμε να λαμβάνονται οι αποφάσεις για αυτές, τι σχέση θέλουμε να έχουμε μεταξύ μας και με τη φύση που μας περιβάλλει. Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να επιλέξουμε.

osarena.net: Μέχρι πού πιστεύεις πως μπορεί να φτάσει όλο αυτό που έχει αρχίσει εκεί (χωροταξικά εννοώ);

Sarantaporo.gr: Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Δεν βάζουμε κάποιον γεωγραφικό στόχο. Έχουμε τη στρατηγική μας και προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα, μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε. Όταν καταφέρουμε αυτά τα βήματα πάμε στα επόμενα και μόνο τότε μπορούμε να δούμε τη διαδρομή που έχουμε διανύσει.
Η στρατηγική μας είναι να βάζουμε στόχους που να ικανοποιούν τις δικές μας ανάγκες για προσφορά και εν συνεχεία διερευνούμε εάν και πως μπορούμε να τους υλοποιήσουμε. Όταν βρούμε τον τρόπο αρχίζει η φάση της υλοποίησης. Αν δεν βρούμε κάποια ρεαλιστική λύση τότε βάζουμε την ιδέα στην άκρη μέχρι να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας, να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες και να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα κάνουν εφικτή την υλοποίηση.
Αν ρωτάς, όμως, για τα άμεσα σχέδιά μας αυτά είναι να πραγματοποιήσουμε τη διασύνδεση όλων των mesh δικτύων των χωριών της περιοχής μας σε ένα ενιαίο δίκτυο κορμού, η επέκταση του δικτύου αυτού και σε άλλα χωριά του Δήμου Ελασσόνας και εν συνεχεία η περαιτέρω διασύνδεσή του με το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (AWMN) καθώς και άλλα κοινοτικά ασύρματα δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*