Γιατί θα στηρίξω το commonsFest 2014

Στις 9-11 Μαΐου 2014 θα υλοποιηθεί το 2ο commonsFest στο Ηράκλειο Κρήτης, στον κοινωνικό χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Για να γίνω ξεκάθαρος για το γεγονός στο οποίο αναφέρομαι, παραθέτω το ακόλουθο video. Δώστε βάση ιδιαίτερα στο σημείο που μιλάει ο Michel Bauwens, ιδρυτής του P2P Foundation.

[…το πρώτο commonsFest] ήταν ένα ιστορικό γεγονός, γιατί για πρώτη φορά παγκοσμίως συναντήθηκαν όλες οι συνιστώσες του κινήματος των κοινών: ελεύθερο λογισμικό, ανοιχτό υλισμικό (hardware), ανοιχτός σχεδιασμός, hackerspace, αλλά επίσης τα κοινά για τους σπόρους, ανοιχτά δίκτυα για τη διατροφή, κατειλημμένα εργοστάσια… Όλες αυτές οι δυνάμεις συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να διδαχτούν η μια από την άλλη και ίσως να δημιουργήσουν το σπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος.

Πρόκειται για ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, παρόλο που οι ιδρυτές και οργανωτές του -ίσως λόγω μιας ευγενικής μετριοφροσύνης που τους διακρίνει- δεν το παρουσιάζουν ως τέτοιο.

Ιδιαίτερα για εμάς, σε αυτή τη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και η Άνοιξη έχει ‘θολώσει’ τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση που εισάγει το συγκεκριμένο φεστιβάλ στο δημόσιο χώρο εισβάλλει με μια καλοδεχούμενη ‘βία’ για να διαρρήξει το μούδιασμα της αμηχανίας απέναντι στο ερώτημα: “και τώρα τι κάνουμε;”.

Το κίνημα των ‘κοινών’ είναι πολύ νέο στη χώρα μας, αλλά γνωρίζει μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα. Προσωπικά το αντιλαμβάνομαι ως αναδιατύπωση μιας ποιότητας που είχαμε ανέκαθεν, αλλά ξεχάσαμε στη διαδρομή: της ικανότητας να δημιουργούμε, αλλά και να μοιραζόμαστε αυτή τη γνώση της δημιουργίας. Αυτό που χαρακτηρίζω ως ‘βία’ της εισαγωγής της συζήτησης περί των κοινών δεν είναι άλλο από τη ριζική μετατόπιση της αφήγησης από τη λογική του ‘success story’ στη λογική της κοινής δημιουργίας με καθολική συμμετοχή.

Οι σπόροι αυτού του κοινού χώρου ήδη είναι ορατοί γύρω μας: στα κινήματα του ανοιχτού λογισμικού, της κοινοτικής διαχείρισης απορριμμάτων, της αδιαμεσολάβητης ανταλλαγής προϊόντων, των ασύρματων κοινοτικών δικτύων και πολλών άλλων. Η συνδετική ουσία όλων αυτών είναι η αφήγηση των κοινών.

Για αυτό το λόγο επιλέγω να στηρίξω το commonsFest2014. Και ελπίζω ότι θα γίνει το παράδειγμα για να βλαστήσουν πολλά περισσότερα αντίστοιχα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.

————————————————-
Αν θέλεις να στηρίξεις έμπρακτα, μπορείς να το κάνεις συνεισφέροντας ένα χρηματικό ποσό για τη στήριξη της διοργάνωσης: https://www.indiegogo.com/projects/support-commonsfest.
Μένουν 7 ημέρες για τη συγκέντρωση του ποσού-στόχου των 2.000€!

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*