Εγκατάσταση server

Σχεδόν κάθε εμπορικό λογισμικό που χρησιμοποιείται σε έναν οργανισμό, μια υπηρεσία, ένα γραφείο ή μια εταιρία μπορεί να αντικατασταθεί από ένα εξίσου αποτελεσματικό ή και καλύτερο Ανοιχτό Λογισμικό. Σίγουρα δεν πρόκειται απλά για τυχαίο γεγονός ότι, για παράδειγμα, στην Ισλανδία έχει ξεκινήσει από το 2012 μια διαδικασία μετάβασης ολόκληρου του δημόσιου τομέα σε λύσεις ανοιχτού λογισμικού.

Στο FOSS Office δίνουμε έμφαση -χωρίς να περιοριζόμαστε, ωστόσο- στις ακόλουθες λύσεις ανοιχτού λογισμικού.

Διαμοίραση αρχείων και εκτυπωτών

Αν και λίγο “παλιομοδίτικη” ως μέθοδος, η διαμοίραση αρχείων και εκτυπωτών θεωρείται το σημείο εκκίνησης για τη συνεργατική δουλειά. Η συλλογή όλου του ψηφιακού περιεχομένου σε ένα σημείο είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποτελεσματική του διαχείριση. Η ανάγκη για ασφάλεια των δεδομένων και για αξιοπιστία στα αντίγραφα ασφαλείας είναι κίνητρο για μετάβαση σε έναν σταθερό και αξιόπιστο διακομιστή (server) Linux.

Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για τις παραπάνω εργασίες στο Linux είναι ο Samba, ένα δοκιμασμένο και ευρέως εφαρμοζόμενο περιβάλλον διαμοίρασης αρχείων και εκτυπωτών που είναι επίσης συμβατό με συστήματα Windows και Mac OS X.

Ωστόσο, όσο αποτελεσματικά και αν είναι τα σχετικά εργαλεία, η μέθοδος αυτή διαχείρισης των αρχείων παρουσιάζει σημαντικούς περιορισμούς, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε ένα απαιτητικό περιβάλλον συνεργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις λύση μπορεί να δώσει ένα “αληθινό” σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), όπως το Alfresco.

Τοπικός email server

foss office email serverΈνα πολύ κοινό πρόβλημα στη διαχείριση των εταιρικών email είναι ο περιορισμός στο μέγεθος του γραμματοκιβωτίου (γνωστό ως “quota”) και / ή στο μέγεθος των αρχείων που μπορούν να αποσταλθούν. Η διατήρηση όλων των εταιρικών email στο server του παρόχου μπορεί να είναι μια πολύ ακριβή λύση.

Εάν σου φαίνονται γνώριμες καταστάσεις η συχνή ανταλλαγή αρχείων μέσω email ή η απόρριψη email από το server λόγω ελλιπούς χώρου όταν εσύ ή κάποιος υπάλληλος λείπετε από το γραφείο κάποιες μέρες συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω!

Η πιο “καθαρή” εναλλακτική για τα παραπάνω προβλήματα ονομάζεται τοπικός email server. Στήνεται σε έναν υπολογιστή του γραφείου σου και εκτελεί δύο βασικές εργασίες: α) κατεβάζει τα εταιρικά email από τον πάροχο και β) τα καθιστά διαθέσιμα στους χρήστες, είτε βρίσκονται εντός, είτε εκτός γραφείου. Παράλληλα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς πλέον δε θα απαιτείται η ενοικίαση μεγάλης χωρητικότητας στο server του παρόχου.

Είναι ο σίγουρος τρόπος για να αποκτήσεις εσύ τον έλεγχο τόσο της διαχείρισης, όσο και του ίδιου του περιεχομένου των εταιρικών σου email.

Οι email servers που προτιμάμε είναι οι Cyrus και Dovecot, σε συνδυασμό με τον Postfix.

Εικονικά μηχανήματα

foss office virtual machinesΟι “εικονικοί υπολογιστές” είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει να απομονώνονται κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να χρησιμοποιείται πιο αποδοτικά το διαθέσιμο hardware.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι θέλεις να τρέχεις το δικό σου email server, ένα firewall/router και ένα WebDAV server, όλα αυτά σε έναν υπολογιστή. Μια λύση θα ήταν η δημιουργία εικονικών μηχανημάτων μέσα σε αυτό τον υπολογιστή, στα οποία θα κατανέμονταν οι παραπάνω εργασίες. Με αυτό τον τρόπο έχεις εξασφαλίσει ότι πιθανό σφάλμα σε οποιαδήποτε από αυτές τις υπηρεσίες δεν πρόκειται να επηρεάσει τις υπόλοιπες, οι οποίες θα συνεχίσουν να εκτελούνται απρόσκοπτα.

Επίσης είναι πιθανόν να χρησιμοποιείς ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που απαιτεί λειτουργικό σύστημα Windows. Από την άλλη δε θα ήθελες να στερηθείς τη σταθερότητα και αξιοπιστία του Ubuntu Linux. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις ένα εικονικό μηχάνημα, στο οποίο θα “τρέχουν” τα Windows, μέσα από το περιβάλλον του Ubuntu!

Στο FOSS Office μπορούμε να σας χτίσουμε και να αυτοματοποιήσουμε τις παραπάνω λύσεις. Το κάνουμε χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όπως η πλατφόρμα εικονικών μηχανημάτων VirtualBox.

Άλλες υπηρεσίες

Συμβουλευτική και μελέτη για μετάβαση σε ανοιχτό λογισμικό. Εάν αισθάνεσαι ότι δεν είσαι εξοικειωμένος με τα πράγματα που μπορεί να κάνει το ανοιχτό λογισμικό για σένα, ή πώς μπορείς να απαλλαγείς από λογισμικό με πολύ ακριβή άδεια χρήσης, συνεχίζοντας, ωστόσο, να κάνεις αποτελεσματικά τη δουλειά σου, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Θα σε βοηθήσουμε να χαράξεις και να εφαρμόσεις τη βέλτιστη στρατηγική μετάβασης σε λύσεις ανοιχτού λογισμικού, ειδικά προσαρμοσμένη για τις απαιτήσεις του δικού σου περιβάλλοντος εργασίας.

Περισσότερα για τη μελέτη μετάβασης σε ανοιχτό λογισμικό.