Η δύναμη του crowdmapping από το Ushahidi

Νέες ευκαιρίες συλλογής πληροφορίας

Οι καθημερινοί άνθρωποι έχουν φωνή. Είναι πολλά και ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν όταν όλες αυτές οι φωνές συνυπάρξουν και γίνουν εικόνα. Οι πληροφορίες και οι ιδέες που αναδεικνύονται τότε μπορούν να μας εκπλήξουν με πολλούς τρόπους.

Το Ushahidi σου δίνει τη δυνατότητα να αντλήσεις πληροφορίες από τους πολλούς (crowdsourcing) και να τις απεικονίσεις πάνω σε ένα χάρτη με χρονοσειρά.

Νέα εργαλεία

Ushahidi σημαίνει «μαρτυρία» στα Σουαχίλι. Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source software) με το οποίο ο καθένας μπορεί να αναφέρει διάφορα περιστατικά και να τα εντοπίσει με γεωγραφικές συντεταγμένες πάνω σε ένα χάρτη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαδικτυακής φόρμας, ηλεκτρονικού μηνύματος ή SMS.

Η δύναμη της πλατφόρμας αυτής βρίσκεται στην απλότητα της χρήσης της και στη δυνατότητα συνδυασμού αναφορών από τους πολίτες και τις ΜΚΟ με εργαλεία γεωγραφικής απεικόνισης. Η επικοινωνία με την πλατφόρμα μέσω κινητού τηλεφώνου είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της, το οποίο παρέχει αμεσότητα τόσο κατά την αποστολή επεξεργασμένων αναφορών από την πλατφόρμα, όσο και κατά την παραλαβή ενημερώσεων από το κοινό. Πρόκειται για λειτουργία που βοηθάει στην υπέρβαση των εμποδίων επικοινωνίας σε περιοχές όπου είναι δύσκολη ή δεν υπάρχει καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Λειτουργικά χαρακτηριστικά

 • Διαδραστικός χάρτης
 • Δυναμική χρονοσειρά
 • Παρακολούθηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Στα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας περιλαμβάνονται επίσης οι παρακάτω δυνατότητες:

 • Αξιολόγηση της πληροφορίας
 • Κατασκευή προσαρμοσμένων προτύπων χάρτη ανάλογα με τις ανάγκες
 • Επικοινωνία με την πλατφόρμα μέσω SMS
 • Εφαρμογές (apps) κινητού τηλεφώνου
 • Ενσωμάτωση πολυμέσων (φωτογραφιών και βίντεο) στις αναφορές
 • Κρυπτογράφηση στον τοπικό δίσκο και στην επικοινωνία μέσω διαδικτύουs

Παραδείγματα χρήσης

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα είναι για να:

 • συγκεντρώσεις αναφορές από δημότες για την κατάσταση του οδοστρώματος και άλλες δυσλειτουργίες των δημοτικών υποδομών
 • χαρτογραφήσεις κοινωνικές δραστηριότητες (διασκέδαση, αθλητικές εγκαταστάσεις, τέχνες κλπ)
 • καταγράψεις / παρακολουθήσεις περιβαλλοντικούς δείκτες (πχ ρύπανση επιφανειακών υδάτων, συσσώρευση απορριμμάτων κλπ
 • χαρτογραφήσεις περιστατικά φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ)

Γενικότερα σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις την παρουσία των πολλών για να αντλήσεις πληροφορίες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, ακόμα και σε άμεσο χρόνο.

Τι προσφέρουμε

Στο FOSSOffice αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση του Ushahidi για οργανώσεις, οργανισμούς, MKO, δημόσιες υπηρεσίες ή / και εταιρίες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το λογισμικό για τη συλλογή πληροφορίας.

Εναλλακτικά παρέχουμε φιλοξενία για το χάρτη σου στους δικούς μας servers, ώστε να μη χρειάζεται να ασχοληθείς με τις τεχνικές λεπτομέρειες και να μπορείς άμεσα να επικεντρωθείς στην ουσία του εγχειρήματός σου.

Αν θέλεις να συλλέξεις πληροφορίες με τη μέθοδο του crowdmapping, αλλά δεν είσαι ακριβώς βέβαιος πώς θα μπορούσες να αξιοποιήσεις το εργαλείο αυτό, μη διστάσεις να έρθεις σε επαφή μαζί μας. Θα ήταν για εμάς ευχαρίστηση να συμβάλλουμε ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα σου!