Γιατί FOSS;

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο μεταξύ Amazon, Yahoo, Google, Facebook με το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως το 2012;

Όλοι χρησιμοποιούν κάποιο ανοιχτό λογισμικό για να κάνουν τη δουλειά τους. Και την κάνουν καλά!

Ανοιχτό λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Το ΕΛ/ΛΑΚ -διεθνώς F(L)OSS- είναι κάτι πολύ περισσότερο από λογισμικό που μπορείς απλώς να αποκτήσεις δωρεάν, αν και ίσως αυτό και μόνο να αρκεί σε κάποιους. Πολύ περισσότερο πρόκειται για λογισμικό ασφαλές, ποιοτικό, δια-λειτουργικό, και πάνω από όλα ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να το διαμορφώσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ


Αφού το λογισμικό αυτό είναι “ανοιχτού κώδικα” πως γίνεται να είναι ασφαλές;
“Ανοιχτός κώδικας” δε σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στο δικό σου λογισμικό. Σημαίνει, ωστόσο, ότι ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού είναι διαθέσιμος στον οποιοδήποτε θέλει να τον χρησιμοποιήσει.

Πίσω από κάθε ΕΛ/ΛΑΚ βρίσκεται μια ολόκληρη κοινότητα προγραμματιστών που το αναπτύσσουν, το δοκιμάζουν, το ελέγχουν. Όσο περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και ελέγχουν ένα κώδικα, τόσο πιο πιθανό είναι τα σφάλματα να γίνουν αντιληπτά και να διορθωθούν γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το δημοφιλές ανοιχτό λειτουργικό σύστημα Linux θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό σε “ιούς”.


Καθώς υπάρχουν αμέτρητοι προγραμματιστές και χρήστες που εργάζονται για τη βελτίωση της ασφάλειας των λογισμικών ανοιχτού κώδικα, αντίστοιχα πολλές είναι και οι καινοτομίες και οι αναβαθμίσεις των προϊόντων αυτών. Η κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών που χτίζεται γύρω από κάθε λογισμικό προτείνει και δοκιμάζει νέες ιδέες με βάση τις ανάγκες των χρηστών. Αυτή η πηγή πληροφόρησης είναι ανεκτίμητη και έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική από κάθε ανατροφοδότηση που θα μπορούσε να έχει ένα λογισμικό κλειστού κώδικα.


Σχεδόν κάθε λογισμικό επιδέχεται παραμετροποίησης μέχρι κάποιο βαθμό. Η διαφορά του ανοιχτού λογισμικού είναι ότι η παραμετροποίηση αυτή δεν έχει όριο. Αν έχεις τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες μπορείς να δημιουργήσεις ένα εντελώς νέο προϊόν, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της δουλειάς σου!


Η ελευθερία στο χώρο του λογισμικού σχετίζεται με το ψηφιακό περιεχόμενο (content) που παράγεις. Για οποιοδήποτε λογισμικό χρησιμοποιείς θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις καταφατικά στην ερώτηση “θα μπορώ να χρησιμοποιώ το ψηφιακό μου περιεχόμενο και μετά από 10 χρόνια;”

Στην πράξη ίσως και να είναι επουσιώδες το αν θα μπορείς να χρησιμοποιείς τόσο παλιά δεδομένα, ωστόσο το σημαντικό είναι η απαξίωση του περιεχομένου που παράγεις να μη σχετίζεται με το λογισμικό που χρησιμοποιείς, αλλά με το ίδιο το περιεχόμενο.

Μια επιπλέον κρίσιμη παράμετρος είναι το “κλείδωμα” σε συγκεκριμένο λογισμικό. Αν το ψηφιακό περιεχόμενο που παράγεις εξαρτάται άμεσα από το λογισμικό που χρησιμοποιείς και δεν έχεις τη δυνατότητα να το επεξεργαστείς μέσω κάποιου άλλου αντίστοιχου λογισμικού τότε γίνεσαι “εξαρτημένος” από το πρώτο. Και αν για κάποιο λόγο σταματήσει η υποστήριξή του από την εταιρία που το αναπτύσσει τότε όλο σου το υλικό απαξιώνεται.

Τα περισσότερα ανοιχτά λογισμικά είναι εγγενώς διαλειτουργικά. Χρησιμοποιώντας ανοιχτά πρότυπα σου παρέχουν τη δυνατότητα να μεταφέρεις τα δεδομένα σου σε κάποιο άλλο αντίστοιχο λογισμικό. Ακόμα και αν θες να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το αρχικό, έχεις τη δυνατότητα να συνεργαστείς με προγραμματιστές που θα το αναπτύσσουν με βάση τις απαιτήσεις σου. Ο κώδικάς του είναι ανοιχτός!


Χρησιμοποιώντας ανοιχτό λογισμικό δίνεις μεγαλύτερη ζωή στα πάγια στα οποία έχεις επενδύσει!

Όταν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί λογισμικά κλειστού κώδικα όπως Microsoft Windows και Office, εισέρχεται σε ένα κύκλο εξάρτησης που απαιτεί την ταυτόχρονη αναβάθμιση του harware με το λογισμικό επ’ αόριστον. Με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα από την άλλη έχεις επιλογές μικρότερων απαιτήσεων σε πόρους, οι οποίες επιμηκύνουν τη ζωή του hardware παλιότερης γενιάς. Εξαρτάται από εσένα και όχι από κάποια εταιρία – πάροχο λογισμικού το πότε θα αναβαθμίσεις τους υπολογιστές σου.


Η διαφορά στη δυνατότητα ελέγχου που σου παρέχει το ανοιχτό λογισμικό απέναντι στο “κλειστό” μπορεί να αποδοθεί σχηματικά με τη σύγκριση μιας μηχανής στης οποίας τα εξαρτήματα έχεις πρόσβαση απέναντι σε ένα “μαύρο κουτί”. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς ακριβώς να δεις τι δε λειτουργεί σωστά, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να απευθυνθείς στην κατασκευάστρια εταιρία για υποστήριξη (φυσικά με το “αζημίωτο”).


Οι κοινότητες που αναπτύσσονται γύρω από κάθε ανοιχτό λογισμικό κάνουν και εδώ τη διαφορά. Σε εκατοντάδες διαδικτυακά φόρουμ, λίστες αλληλογραφίας, ή ακόμα και “ζωντανά” chat rooms μπορείς να βρεις άλλους χρήστες που έχουν πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό σου καθώς και τις λύσεις στις οποίες κατέφυγαν.

Η κοινότητα δουλεύει (και για ‘σένα!)


Για πολλούς που χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό το κόστος είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο: μπορείς να το αποκτήσεις δωρεάν! Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το κόστος απόκτησης του λογισμικού, αλλά και για εργασίες που σχετίζονται με αυτό, όπως η υποστήριξη και η αναβάθμιση.

Το ανοιχτό λογισμικό αξίζει περισσότερο, χωρίς να κοστίζει περισσότερα.


Υπάρχει ανοιχτό λογισμικό που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε σου ανάγκη. Το λογισμικό αυτό μπορείς εύκολα να το κατεβάσεις, να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου και να διαπιστώσεις μόνος σου αν και κατά πόσο μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της δουλειάς σου.

Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να εντοπίσεις το κατάλληλο λογισμικό για τη δουλειά σου, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για κάποια συμβουλή.